Godt og Grundigt Træt af Kedelige T-Shirts?

Jeg har en lang række venner der påstår, at de ikke går op i mode overhovedet. Jeg griner altid lidt indvendigt, når jeg hører sådan en påstand: det er tydeligt for mig, at de ikke aner, hvad de taler om. Det er ikke altid jeg føler for at udfordre dem på deres påstand, men det sker da af og til. Det plejer at gå nogenlunde sådan her:

Jeg spørger ind til det tøj de har på. Hvorfor har de valgt det par bukser, eller den t-shirt? Svaret er typisk en eller anden variation af ”jeg synes den var flot”. Meget simpelt. Men allerede her spiller mode jo en rolle. Hvis du ikke gik det mindste op i mode, så ville du udelukkende se tøj som et nødvendigt onde. Der er lovgivning og sociale regler der siger, at man ikke bare må gå nøgen rundt. Det kan være koldt eller på anden vis farligt at gå rundt uden tøj på. Så der er altså et rent praktisk behov for tøj. Sådan et behov kan dog stilles uden at inddrage smag eller æstetik: du kan vælge dit tøj udelukkende ud fra de pragmatiske faktorer. ”Vil dette sæt tøj dække min nøgle krop i en høj nok grad til, at jeg ikke vil komme i nogen problemer?” ville være det eneste spørgsmål der var værd at stille, hvis man virkeligt ikke gik det mindste op i mode.

Sådan er der jo næsten ikke nogen der tænker. Vi vil gerne se flotte og præsentable ud, og vi ved inderst inde, at vores valg af tøj er vigtigt i den sammenhæng. Det kan godt ske vi ikke alle sammen fordyber os i modemagasiner eller følger med i, hvad der sker på mode-fronten i Paris. Men når vi lytter til vores mavefornemmelse og vores personlige smag, så er moden altså en del af den beslutningsproces. Din smag er informeret af dit samfund og det tøj, som folk omkring dig har på. Nogle er farvet mindre end andre, men så snart der er en æstetisk eller signal-mæssig betragtning inde over ens beslutning, så er mode altså noget, der spiller en rolle. Selv hvis du går stik imod den nuværende mode, så er moden jo en central faktor i dit valg af tøj: det er moden der informerer dig om, hvad du ikke går i – og dermed hvad for noget tøj du ender med at vælge.

Det tætteste man kommer på ikke at gå op i mode er, når man giver op på at følge sin smag. Hvis eksempelvis hver eneste t-shirt du ejer er kedelig og intetsigende. Men når du har det sådan med dit eget tøj, så er du jo ikke ligeglad med moden: du er generet af dine egne valg. Du ville ønske du havde nogle spændende T-shirts som du rent faktisk fandt flotte og inspirerende. Du går altså op i mode, men træffer de forkerte valg – tanke og handling hænger ikke sammen. Hvis du er godt og grundigt træt af kedelige t-shirts så er det altså på tide, at du anerkender at du har en mode-inspireret personlig smag, og så begynde at købe t-shirts og andet tøj ud fra disse præferencer.